Selasa, 09 November 2010

CERITA SATU MALAM

hiKaYaT haNg tUaH 

 

 

 

Nama Hang Tuah


Ketika Dang Merduwati dan Hang Mahmud iaitu ibu dan ayah kepada Hang Tuah menunggu ketibaan hari ke 7 untuk ketanggalan tali pusat hang tuah yg ketika itu berusia 6 hari, mereka telah didatangi oleh seorang tua yg berkata "Hang ini sungguh ber 'tuah' mendapat anak ini." Lalu, orang tua itu hilang dari pandangan mata mereka. setelah kejadian itu, mereka memberi nama Tuah kepada beliau.

Waktu kejadian itu, ibu dan ayahnya tinggal di Kampung Sungai Duyung Bintan. Hang Tuah tinggal disitu sehinggalah beliau remaja kemudian pindah ke tapak baru iaitu Sungai Kumbang Naga lalu ditukar namanya kepada Sungai Duyung sempena nama Sungai Duyung di Bintan.


Paku Dulang

 

 -keris paku dulang adalah keris warisan hang tuah yang berasal dari kerajaan melayu seriwijaya,palembang.keris ini di miliki oleh tun jaya alam.(datuk panglima ngah alam)iaitu datuk kepada hang tuah.kemudian turun kepada hang mahmud.(datuk muara)duyong yang bermakam di pulau nangka,melaka sehingga hari ini.

-ketika hang tuah tamat ilmu persilatannya di pulau perca hang mahmud telah menyerahkan keris tersebut khusus untuk mempertahankan diri hang tuah.maka beliau berbaktilah kepada kerajaan melaka sehingga mendapat hadiah dari raja majapahit,keris taming sari..dan.mendapat fitnah dari pembesar2 melaka dan di hukum bunuh.

-tapi bendahara menyembunyikan di hulu melaka.(kawasan manchap)hang tuah belajar agama dgn sheik al mansor.(makam hingga hari ini di machap)selepas melaka bergolak akibat hang jebat .hang tuah di bawa pulang oleh bendahara dan sultan melaka(sultan mansor shah)dan memberi arahan untuk membunuh hang jebat.ketika itu keris paku dulang dan keris2 yang lain tidak boleh menikam jebat kerana keris taming sari terlalu keras dan permakainya akan kebal..

-lalu sultan memberi keris pusaka beliau iaitu keris parong sari..tetapi tidak juga dapat membunuh atau melukakannya.keris parong sari yang berasal dari kerajaan melayu,seriwijaya..dengan cara menukar keris dalam pertempuran hang tuah dapat semula taming sari lalu dgn pantas menyilang ke arah rusuk kanan hang jebat...hang jebat dapat membalut lukanya.hang tuah lalu pulang ke rumahnya di kampong duyong.hang jebat terus mengejar hang tuah kerana inggin memberi amanah...

-dan pesanan penting,tetapi tiba di satu kawasan orang2 kampong mengata2kan sesuatu yang membuat hang jebat amuk..dan ramai mengatakan hang jebat itu simabok darah.kerana ramai orang yang jebat sudah bunuh di kawasan tersebut sehingga hari ini kampong itu di sebut orang kampong semabok bersepadan kampong duyong.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar